UV gravírozás

Ismerje meg a PERMANENTMARK SECURITY SYSTEMS UV-lakk és üveg gravírozó rendszerét, mely új alapokra helyezi a gépjármûvédelmet! Az autólopás világszerte óriási károkat okoz, annak ellenére, hogy a fejlesztõk évrõl évre újabb és hatékonyabb védelmi módszereket, berendezéseket kísérleteznek ki. Az autógyárak legfrissebb innovációira a bûnözõk egy éven belül reagálnak, ezért a biztonságtechnika folyamatos újításokat követel meg a gyártóktól. Ennek a harcnak soha nem lesz vége.
Magyarországon az autótolvajok közel 10000 gépjármûvet tulajdonítanak el évente. A riasztók hangjára a legtöbb ember már fel sem kapja a fejét, miközben a kereskedelemben kapható típusokat a "szakértõ" bûnözõk pillanatok alatt kiismerik és hatástalanítják. A különbözõ mechanikus biztonsági rendszerek is csak az eltulajdonítás idejét nyújtják meg, komoly védelmet nem jelentenek. A legújabb technológiát képviselõ mûholdas nyomkövetés az átlag autótulajdonos számára drága, és a kommunikáció kiiktatásával ezeket a jármûveket is elvihetik.

Akkor mi a megfelelő védelem?

A szakemberek az autótolvajokat három csoportra osztják. A legkisebb veszélyt az úgynevezett Joyrider jelenti. Õk azok, akik csak egy jó hecc miatt kötik el az autókat, és általában otthagyják használat után. A következõ csoport egy másik bûntényhez használja a "kölcsönvett" gépjármûvet, így õk sem a közvetlen haszonszerzés miatt viszik el az autókat. A harmadik és legjelentõsebb csoportba a profi autótolvajok tartoznak, akik általában kisebb csapatban, megrendelésre dolgoznak. A biztonságtechnikai szakemberek megfigyelték, hogy az eltulajdonított gépkocsik jelentõs hányadát azonnal szétszerelik, és alkatrészenként árusítják a feketepiacon. Ez ellen csakis úgy lehet eredményesen védekezni, ha az autó egyes alkatrészeit olyan módon jelölik meg, hogy az eltávolíthatatlan legyen, vagy csak nagy munka és költségek árán lehessen eltávolítani az azonosító jeleket. A nemzetközi statisztikai adatok alapján az ilyen módon, eltávolíthatatlanul megjelölt jármûvek nagyon magas biztonságot nyújtanak, hiszen a profi autótolvajok nem vállalják az értékesítési nehézségeket és a nagy lebukási tényezõt. Ezeket a rendszereket eredetileg az utólagos megtalálás és azonosítás miatt fejlesztették ki, mégis inkább védelmi rendszerként funkcionálnak az elriasztó hatásuk miatt. Néhány évvel ezelõtt még Ausztráliában volt a legmagasabb az autólopások száma a lakossághoz viszonyítva. A biztosító társaságok és a kormányzat támogatása következtében, az új gépkocsik jelentõs hányadát már a szalonokban megjelölik.

A holland PERMANENTMARK SECURITY SYSTEMS cég már közel két évtizede foglalkozik gépjármûvédelmi jelölésekkel. Eddig több mint 700.000 gépkocsit jelöltek már meg világszerte. A PERMANENTMARK újdonsága a csak UV-fényben látható biztonsági jelölés a karosszéria elemeken. Az ötlet nem új, csak a technológia, melynek segítségével, sokkal szélesebb körben elérhetõvé válik. A rendszer legnagyobb elõnye, hogy egyszerre használ látható és láthatatlan jelöléseket, így elkerülhetõvé válik, hogy késõn, csak az eltulajdonítás után derüljön ki a gépkocsi nyomon követhetősége.

A PERMANENTMARK működése

A PERMANENTMARK rendszerrel belegravírozható a gépjármű alvázszáma az összes üvegbe és a karosszériaelemek belsõ felületére (alapból 24 jelölés). Opcionálisan a lámpák, a könnyûfém felnik és a belsõ mûanyagok is jelölhetõek. A gravírozás nem egy egyszerû felületi jelölést jelent, hanem mély, kémiai maratást, mely csak a felület teljes rongálásával távolítható el. Az üveg jelölése esetén nem keletkeznek felületi mélyedések, mint a homokfúvásos gravírozásnál, továbbá az eredmény sokkal diszkrétebb, nem csúfítja el a gépjármûvet. A jelölés az üvegen matt fehér színû. Az eljárás lényege, hogy az üveg struktúrája és a fényáteresztõ képessége módosul. Sem lúggal, sem savval nem lehet eltávolítani. A lakkozott karosszéria elemeken az azonosító jelek áthatolnak a fedõlakkon, a festék rétegen és az alapozón, míg a karosszériát nem bántják. A karosszériaelemeken a jelölés csak UV-sugárzás hatására látszik, de a nyári idõszakban az erõsebb UV-A és UV-B sugárzás miatt szabad szemmel alig észrevehetõen láthatóvá válik. Mivel ezek a jelölések az elemek belsõ felületén találhatóak, egyáltalán nem zavaróak. Az azonosító adatok akár többszöri átfényezés után is látszódnak egy UV-lámpa segítségével. Az eltávolítás egyetlen módja a fényezés teljes leköszörülése és az elem komplett újrafényezése, bár néhány partnerünk tesztjei alapján így sem mindig sikerül. Ennek magas költsége és idõigénye van.
Az eljárás fedõlakk nélküli fényezésen nem végezhetõ el, de a normál fényezésû gépkocsik a '90-es évek közepétõl már fedõlakkal rendelkeznek. A belsõ mûanyag elemeket kék, illetve világos hangulatú belsõ esetén fehér színnel jelöljük. A hátsó lámpa narancssárga azonosítót kap. Ezek az azonosító adatok az eljárásnak köszönhetõen, polírozással vagy oldószerekkel eltávolíthatatlanok. A jelölések mindössze 6 mm magasak és 11 cm hosszúak.
Miért pont az alvázszámot gravírozzák? A rendszám gravírozása több problémát is felvet, hiszen az elveszhet, vagy új rendszám-rendszert vezethetnek be. Ezzel szemben az alvázszám végigkíséri az autó egész életciklusát. Gyakori hiba, hogy az alvázszám utolsó hat karakterét használják azonosításra, ugyanis az általában egy futósorszám, amely modellvariációnként ismétlõdhet. A PERMANENTMARK a gépjármû alvázszámának utolsó 13 karakterét használja, amely már garantáltan egyedi. Az alvázszám még kiegészül egy ország-jelölõ kóddal (HU), a külföldre történõ lopások ellen.

A jelölt autók két elsõ, oldalsó üvegére egységes figyelmeztetõ matricát helyezünk, mely felhívja a tolvajok figyelmét arra, hogy ezt a gépkocsit nem éri meg elvinni. A matrica angol nyelven is tájékoztat, hogy ez a külföldi autótolvajoknak is egyértelmû legyen. A jelölt gépkocsik gravírozott azonosító adatait központi adatbázisunkban tároljuk, melybõl igény szerint igazolást állítunk ki a biztosító társaságok és a rendvédelmi szervek részére.

A PERMANENTMARK elõnyei:
-értéktelenné teszi gépkocsiját a tolvajok szemében
-24 órás védelmet biztosít (nem merül le az elem, nem romlik el)
-diszkrét, roncsolásmentesen eltávolíthatatlan jelölések
-kedvezõ ár (alig több, mint egy teletankolás ára)
-MABISZ tanúsítvány
-egyedülálló garancia (lásd késõbb)

Ajánlások:
A PERMANENTMARK megkapta a MABISZ tanúsítványát az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK), valamint a Budapesti Rendõr-fõkapitányság Vagyonvédelmi Tanácsadó Szolgálat (BRFK VTSZ) szaktisztjeinek ajánlásával. A PERMANENTMARK védelmi rendszer BN kategóriás minõsítést kapott a MABISZ 469-10/20040907 nyilvántartási számon

Egyedülálló garancia:
A mindennapi használat során gépkocsijának egyes részei megsérülhetnek. Kaphat egy követ a szélvédõre, vagy egy koccanás esetén cserére szorulhatnak a karosszériaelemek. Amennyiben Ön a PERMANENTMARK azonosító rendszert választja, egyedülálló garanciát biztosítunk Önnek maximum 4 elem ingyenes újbóli megjelölésére! Kérjük õrizze meg a jelöléshez kapott garanciakártyát, továbbá a 4 tartalék sablont.